Onderhoud

Door onderhoud breng ik de kwaliteiten van de tuin zo goed mogelijk tot uiting met verstand van planten en gevoel voor vormgeving. Gelet wordt op detail —źn de grote structuur.

Naast wieden gaat het vooral om keuzes maken: hoe groot mag een struik worden qua verhouding met de rest van de tuin en het behoud van de ondergroei; waar maak je doorkijkjes naar de omgeving en waar juist afscherming; hoeveel ruimte krijgt een zich uitbreidende plant en krijgt een spontane zaailing al dan niet een kans?; knip je uitgebloeide bloemen af met het oog op nabloei of juist niet vanwege bv. een mooi (winter)beeld of schuilplek voor dieren? etc. etc.

Snoeiafval geef ik graag een tweede leven in de tuin: sommige takken/stammen zijn zeer decoratief en het waard om in het zicht te plaatsen, anderen kunnen op een achterafplek opgetast worden als schuil-/ voedselgelegenheid voor egels, insecten, paddenstoelen etc..

Het snoeien met beleid van struiken en bomen gaat me goed af, maar ook het kappen van grote bomen kan ik uitvoeren, al dan niet met een boomverzorger.