Demonstratietuin

De Goemantuin: Ecologische siertuin met aandacht voor eetbaar en geschiedenis

De Goemantuin ligt rond een appartementencomplex aan de G. Borgesiuslaan en is ¾ hectare groot. Doel is om een prettige leefomgeving te creëren voor omwonenden en ruimte te bieden voor diverse natuur.

Op het terrein is een bloemenweitje, akkertje met klaprozen, bolderiken etc., kruidentuin, stapelmuurtjes met zon- en schaduwminnende soorten, vijvertje, gevelbegroeiing, dakbegroeiing. Er is een grote variatie aan vooral inheemse planten. Op het terrein staan 13 soorten fruitbomen als pruim, peer, appel, maar ook fruitbomen als moerbei, vijg, perzik, morel, gele kornoelje etc.. Verder 5 druivenrassen, grote variatie aan bramen, frambozen en bessen. Op het terrein zijn allerlei voorzieningen gemaakt voor dieren als insecten, vleermuizen, vogels, egels.

Op het terrein zijn ook andere zaken te bekijken, zoals bijvoorbeeld een kanonskogel uit de tijd van Bommen Berend (1672), zwerfkeien plus info, regenwater afkoppeling….

Vanaf 1999 is bewoner Michiel Coesèl zich met delen van de tuin gaan bezig houden en vanaf 2007 wordt het hele terrein door hem beheerd in opdracht van woningbouwcorporatie Lefier. De tuin trekt in toenemende mate mensen en kleine beestjes.

Toegang en rondleidingen: de Goemantuin is semi-openbaar en is altijd toegankelijk. Eens in de maand zijn er rondleidingen steeds om 16u vanaf G.Borgesiuslaan 209: 9 juli, 6 aug, 3 sept, 1 okt, 5 nov, 3 dec, 7 jan. Data kunnen veranderen dus houd deze pagina in de gaten.

Reacties van bezoekers, inmiddels uit het hele land, vindt u hier.

Artikel in dagblad Trouw mei 2017 vindt u hier.
Artikel in Dagblad van het Noorden juni 2018 vindt u hier: DvhN Goeman Ecotuin [pdf].