Wonen in een groene omgeving is gezond!

Het is nu wetenschappelijk aangetoond: “Hoe meer natuur mensen in de woonomgeving hebben, des te gezonder voelen zij zich. Patiënten worden sneller beter met groen in de buurt, gezonde mensen ontwikkelen minder kwalen.

Uit onderzoek van Drs. J. Maas (Univ. Utrecht blijkt dat natuur stressverminderend en rustgevend werkt. ” “Het effect is het grootst bij depressies, hoge bloeddruk en hartproblemen.” Maar uit het het onderzoek blijkt ook dat mensen met een groene woonomgeving minder vaak de huisarts bezoeken voor bijvoorbeeld diabetes, chronische bronchitis / longemfyseem en duizeligheid. Ook is aangetoond dat “ziekte of het overlijden van een naaste minder effect hebben op de gezondheid van mensen die “groen”wonen.”

In een Japans wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat wie gestresst is, aantoonbaar ontspant bij het opsnuiven van de geur van citroen, lavendel en andere welriekende planten. Het inhaleren van bepaalde geuren verandert de chemische samenstelling van het bloed zodanig, dat stress erdoor wordt verminderd (ACS Jounal of Agricultural and Food Chemistry)..

Dus laten we al die plekken langs de gevel, op het balkon (ook op het noorden), op het dak, op de vensterbank benutten en er mooie, geurende, vlinders aanlokkende bloeiende planten laten groeien. Er is zoveel keus! De wereld een beetje mooier maken, al was het maar vanwege onze gezondheid!