Moestuin Michelle Obama

In de tuin van Het Witte Huis in Washington is door Michelle Obama met scholieren een begin gemaakt met het omvormen van een stuk gazon in een biologische moestuin (!).
De oogst is deels voor eigen gebruik en wordt voor het overige deel geleverd aan de plaatselijke soepkeuken.

Ook het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) kwam in februari jl met een opmerkelijke oproep: breek de straten open om plaats te maken voor gemeenschappelijke moestuinen! Om het goede voorbeeld te geven voegt het ministerie de daad bij het woord: op al hun eigen locaties wordt zoveel mogelijk bestrating weggehaald om “zwart”te veranderen in “groen”.

De gedachte hierachter is naar alle waarschijnlijkheid dat met het kweken van eetbare planten in eigen omgeving voorkomen wordt dat ons voedsel eerst vele kilometers aflegt om op ons bord te komen, waardoor veel fossiele energie wordt verspild en daarmee het milieu vervuild. Zelf eetbare planten verbouwen is echter niet alleen goed voor het milieu, maar is ook gewoon leuk en lekker! Wat te denken van vruchten als druiven, frambozen, aardbeitjes, vijgen, peren, pruimen, blauwe bessen etc. etc.? Maar ook veel bloemen zijn eetbaar en geven salades en gerechten een feestelijk vrolijk karakter! En dan zijn er natuurlijk ook de prachtige stokbonen met bijzonder mooie bloemen en fraaie peulen! Treed in de voetsporen van de president(s vrouw) van de Verenigde Staten! Wat let U?