Katten in de tuin?

Inhoud:

  • Het is toch natuurlijk dat katten doden?
  • Beschermen van vogels
  • Vegetarisch kattenvoer
  • Natuurwetgeving Europa: kat mag niet onaangelijnd naar buiten

Voorop gezet: ik vind poezen/katten hele mooie, vertederende en aaibare dieren.
Het houden van katten heeft echter ook  een keerzijde.

Het is toch natuurlijk dat katten doden?

Katten zijn inderdaad roofdieren en overleven in de natuur door het doden en eten van prooidieren, maar de situatie natuur en menselijk gebied is niet vergelijkbaar. De huiskat is nauw verwant met de Europese wilde kat.  Een gemiddeld leefgebied van een wilde kat is zo’n 2 vierkante kilometer (http://www.zoogdiervereniging.nl/europese-wilde-kat-felis-silvestris-silvestris).
In de stad is de “katdichtheid” gemiddeld zo’n ca. 2000 keer groter en dat is mogelijk omdat de poezen niet  afhankelijk zijn van prooidieren maar (bij-)gevoerd worden door hun baasjes . De kans dat je nest ontdekt wordt, of dat een vogel voedselzoekend op de grond  gegrepen wordt is dus onnatuurlijk veel groter.  Daarnaast veroorzaakt de aanwezigheid van zoveel katten  veel stress bij vogels – bv. bij het vinden van eten op de grond- waardoor ze meer tijd en energie kwijt zijn om niet door een kat gedood te worden. Katten zijn in staat allerlei dieren te doden. Naast de bekende muizen en vogels zijn dit ook  andere dieren variërend van vlinder tot konijn. Overigens uit  Engels onderzoek is gebleken dat ook in katten die een niet roofzuchtige inborst lijken te hebben- ze kijken zo onschuldig- of wat minder vief lijken , instinct en daad vaak wel degelijk aanwezig zijn.

Schattingen over de ecologische schade van huiskatten lopen uiteen, maar liegen er in alle gevallen niet om. Onderzoekers van de Tilburg Universiteit schatten (2019) dat Nederlandse huiskatten jaarlijks zo’n 140.000.000 dieren doden. Twee derde van de slachtoffers wordt gemaakt door de 2,6 miljoen katten die als huisdier worden gehouden. De naar schatting 1 miljoen (half)verwilderde huiskatten doen de rest.

Poes met wezel. Foto: Adri de Groot www.vogeldagboek.nl

Meer informatie:  https://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/03/kom-niet-aan-de-kat-4575380-a1524631

Beschermen van vogels

Maatregelen die je kan nemen:

  • De kat binnen houden. Eventueel alleen ’s nachts. Dit voorkomt ook dat ze omkomen door het verkeer.
  • De kat aan de lijn uitlaten –jong mee beginnen – ;
  • De kat de bel aan te binden (helpt een héél klein beetje blijkt uit onderzoek);

Vegetarisch kattenvoer

Bij de keerzijde van het houden van katten, hoort wat mij betreft ook dat ze vleesvoer krijgen, waarvan het produceren ervan invloed heeft op het welzijn van andere dieren (veel vlees komt uit de bio-industrie), de natuur en het milieu. Het blijkt dat katten gezond oud kunnen worden op plantaardig voedsel met aanvullingen van bacteriële oorsprong: https://www.vegavriend.nl

Natuurwetgeving Europa: kat mag niet onaangelijnd naar buiten

Katten ongecontroleerd naar buiten laten gaan, is illegaal. Dat stellen juristen Arie Trouwborst en Han Somsen van Tilburg Universiteit. Zij baseren zich daarbij op Europese regels voor natuurbescherming.

De huiskat (Felis catus) mag eigenlijk helemaal niet naar buiten, terwijl dat wel massaal gebeurt en gedoogd wordt. ,,Eigenlijk is de overheid nu al verplicht om maatregelen te nemen, maar het is een blinde vlek in de handhaving”, stelt Trouwborst. ,,Het zou nu misschien onredelijk zijn om boetes uit te delen, omdat de overheid altijd de indruk heeft gewekt dat het oké is om een kat naar buiten te laten, maar de overheid zit in een lastige positie want ze hebben wel de internationale verplichting en die leven ze niet na.”

Bron: Algemeen Dagblad  27-11-19